Volgende week staat een echo gepland waarop te zien zal zijn of onze kleine aap een jongetje of een meisje is. In het vakjargon van zwangerschapsland noemen ze het een ‘pretecho’ omdat de voorgaande echo’s een medische functie hadden. Eerdere echo’s werden gemaakt om te controleren of de kleine alles erop en eraan heeft. Maar deze, die gemaakt wordt in de 16e week, is puur voor de lol. Hij kost je ongeveer 40 euro want hij wordt niet vergoed door je ziektekostenverzekeraar.
Het maakt niets uit, maar handig is het wel
Deze week werden Baukje en ik vriendelijk edoch een beetje streng door Talitha op onze vingers getikt toen we appten dat we nieuwsgierig begonnen te worden. Dat mochten we niet zeggen, want het maakte niets uit. Nee lieve Ta, dat maakt ook helemaal niets uit maar spannend is het wel! Het maakt sommige dingen ook een stukje makkelijker. Niet in de laatste plaats, de naam. Want mocht je denken dat het verzinnen van een naam een uitdaging is, dan kan ik je vertellen dat het nog lastiger is om dit met z’n vieren te doen.
Kleine aap heeft een Achternaam
Over de achternaam hebben we al een keuze gemaakt. Deze keuze hebben we vastgelegd in onze co-ouderschapsovereenkomst, die we zijn overeengekomen voordat we aan het grote avontuur begonnen. In onze ouderschapsconstructie is het belangrijk om in een vroeg stadium overeenstemming te hebben over de achternaam, want één van de vaders moet het kind op het stadhuis erkennen voordat het geboren is om na de geboorte ouderlijk gezag te krijgen.
Bij die gelegenheid wordt je gevraagd om de achternaam van de baby op te geven. Nu kan dat in theorie ook in een later stadium gebeuren, maar dat zijn extra handelingen waar je niet op zit te wachten. Na de eerste echo, waarmee het idee ineens letterlijk handjes en voetjes kreeg, vond ik dit weer zo’n bijzonder moment: De kleine aap met handjes en voetjes had plots ook een achternaam! Wat ik daarbij voelde herkende ik van het eerste echo moment. Ik begin te vermoeden dat dit het vadergevoel moet zijn.
Met vier ouders één voornaam kiezen
De achternaam hebben we dus al, maar nu die voornamen nog. We kunnen vernoemen, een naam samenstellen uit meerdere namen, een naam uit de grabbelton halen, lijstjes van de meest populaire babynamen in 2019 volgen, een poll organiseren tijdens onze traditionele kerstavondborrel of de Zwitsal app gebruiken. Hhmmm…. nog niet helemaal zeker hoe we die gaan aanvliegen.
Werk aan de winkel, Zwitsal!
Die Zwitsal Babynamen app vind ik trouwens best leuk. Het is een soort Tinder dat je samen speelt. Swipen naar de zijkant is niet leuk, naar boven is leuk en doe je dat beiden bij dezelfde naam, heb je een match. Alleen ook hier lopen we tegen een ietswat conservatief uitgangspunt aan, je kunt de app namelijk alleen met z’n tweeën spelen. Alleen gebouwd voor twee ouders. Werk aan de winkel dus Zwitsal! Het zou een mooi toonbeeld zijn van een open kijk op de samenleving. Is dit de volgende stap na jullie TV commercial dit voorjaar met een lesbisch ouderpaar? We dagen jullie uit!