Afgelopen week maakten we ons TV debuut! Al sinds mei 2017 worden wij (Baukje en Talitha) gevolgd vanwege onze (bijzonder?) kinderwens. Lauren Verster presenteert het programma ‘Ik wil een kind‘ dat vermoedelijk in 2019 wordt uitgezonden op de AvroTros. Vorige week werd alvast een kick-off uitgezonden op NPO1 waarin alle verhalen, zowel stellen als singles, werden voorgesteld aan de kijker. Ook ons verhaal werd alvast in razend tempo in beeld gebracht.
Dit bericht bekijken op Instagram
Zoveel mensen, zoveel wensen
Toen ook wij de aflevering voor het eerst zagen, werd ons al veel duidelijk: iedereen zoekt een andere manier om invulling te geven aan de kinderwens. Zo volgen we een vrouw die geen moeder wil worden maar wel draagmoeder. Volgen we een homostel dat een draagmoeder zoekt. En zien we een hetero-stel waarvan de vrouw geen kind kan krijgen vanwege medische redenen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, in 2019 zul je waarschijnlijk 8 verhalen kunnen zien. In deze video stellen ze de meesten alvast voor:
Veel dates
In het begin draaide onze opnames vooral om de vraag: ‘Waarom co-ouderschap?’. En werden we gevolgd tijdens onze vele dates die we hadden tijdens onze zoektocht naar de perfecte match met vaders. Gelukkig konden we na een jaartje ook Oskar & Jan aan Lauren en de crew voorstellen. Ook blijven ze ons de komende tijd volgen om de kijker straks te laten zien hoe we zwanger worden (de benodigde handelingen zullen overigens niet in beeld zijn) en hoe we naar de geboorte van ons kindje zullen toeleven. Wie weet is straks onze baby ook wel op TV te zien!
Waarom nou meedoen aan een documentaire?
Dat is een vraag die we veel te horen krijgen. Je deelt wel iets heel privé met de buitenwereld en soms is een hele filmploeg, die aanwezig is bij belangrijke momenten, ook best een inbreuk op je privacy. Moet nou de hele wereld zien of wij zwanger zijn? Nou, daar gaat het ons nu net niet om! Ondanks homoseksualiteit gelukkig steeds beter geaccepteerd is, merken we dat wij nog steeds regelmatig tegen onbegrip rondom onze wens voor co-ouderschap aanlopen (waarom niet lekker makkelijk een donor?!).
Ook hebben wij simpelweg hard moeten zoeken naar informatie over roze ouderschap. Er is nog zó weinig in de reguliere media te zien over onconventionele gezinnen en homoseksuele ouders. Gewapend met slechts een handjevol documentaires en de informatie die beschikbaar was op de website van Meer dan Gewenst konden wij ons voorbereiden op co-ouderschap. Het feit dat wij co-ouderschap überhaupt overwogen was te danken aan een voorlichtingsavond, want ervoor hadden we er nog nooit over gehoord! Dáárom doen we mee: Om te laten zien wat co-ouderschap is, want onbekend maakt onbemind. En om die hele wereld te laten zien dat co-ouderschap een goede optie kan zijn voor roze ouders. En zo hopelijk een inspiratiebron te zijn voor anderen.